Kos Sfera MSG Meningkat 5M kepada .175B
toto

Kos Sfera MSG Meningkat $175M kepada $2.175B

Inflasi telah meningkatkan kos MSG Sphere lagi $175 juta kepada $2.175 bilion, lapor eksekutif dengan Madison Square Garden Entertainment Corp. minggu ini. Tempat hiburan bulat dengan 17,500 tempat duduk — sedang dalam pembinaan Result SGP di belakang The Venetian Expo — dilaporkan akan dibuka pada 29 September 2023, dengan konsert pertama residensi oleh kumpulan rock Ireland U2.

Sfera MSG
MSG Sphere, yang ditunjukkan pada September 2022, dijangka dibuka pada 29 September 2023 dengan tarikh pertama residensi menjelang U2. Kumpulan rock Ireland itu dijangka memainkan enam malam Jumaat dan Sabtu tidak berturut-turut, untuk 12 pertunjukan secara keseluruhan.
Semasa panggilan pendapatan suku pertama fiskal MSGE, para pegawai juga menyalahkan tekanan rantaian bekalan global dan kerumitan keseluruhan projek pembinaan untuk mengatasi belanjawan. Tetapi EVP dan CFO David Byrnes Keluaran SDY berkata beliau yakin bahawa syarikat itu cukup cair daripada tunai di tangan dan aliran tunai operasi untuk menyiapkan pembinaan tempat itu.

“Kami kini berada di tengah-tengah titik terkuat bermusim tahun fiskal, dengan ‘Christmas Spectacular’ kami (di Radio City Music Hall), bulan-bulan terbaik akan datang untuk perniagaan tempahan kami dan kesan daripada (Baharu NBA York) Knicks dan (NHL New York) Rangers musim, dan kami menjangkakan bahawa kami akan menjana aliran tunai yang besar daripada operasi teras kami, yang kami jangka akan terus digunakan untuk MSG Sphere,” kata Byrnes. Beliau menambah bahawa sebaik sahaja Sfera beroperasi tahun depan, syarikat itu menjangka untuk mendapatkan tajaan baharu untuk skrin LED terbesar di dunia.

“Eksosfera akan diliputi dengan 580,000 kaki persegi panel LED boleh diprogramkan sepenuhnya, yang akan dilihat bukan sahaja oleh berjuta-juta orang yang tinggal di dan melawat Las Vegas dan datang ke acara kami, tetapi benar-benar sebagai mercu tanda ikonik yang menawarkan peluang yang luar biasa. untuk kandungan yang menjangkau jauh di luar Las Vegas,” kata Byrnes. “Ia akan menjadi platform yang unik dan berkuasa untuk jenama.”

Namun, berita itu menekan saham MSGE $3.85, atau 8.5%, kepada $41.31 pada dagangan awal pada hari Rabu.

Sebuah Syarikat Baharu Akan Menjalankan Sfera
Juga semasa panggilan itu, Byrnes berkata MSGE akan membentuk sebuah syarikat baharu yang terdiri daripada MSG Sphere dan Tao Group Hospitality, bermula daripada perniagaan hiburan langsungnya. Byrnes berkata syarikat Togel Hongkong baharu itu akan dipanggil MSG Sphere Corp., manakala syarikat hiburan dan media langsung baharu itu akan dipanggil Madison Square Garden Entertainment Corp.

MSGE, yang beroperasi pada tahun fiskal Julai hingga Jun, melaporkan kerugian bersih $44 juta, $1.30 sesaham, atas hasil $401.2 juta bagi suku berakhir 30 September 2022. Setahun sebelumnya, syarikat itu melaporkan pendapatan bersih kerugian $76.7 juta, $2.32 sesaham, atas hasil $294.5 juta.