Voormalige Vocus-voorzitter beschuldigd van handel met voorkennis in verband met geannuleerde verkoop in 2019

De Australian Securities and Investments Commission heeft voormalig Vocus-voorzitter Vaughan Garfield Bowen aangeklaagd voor het naar verluidt handelen met voorkennis nadat hij miljoenen aandelen van het bedrijf had verkocht net voor de aankondiging dat het voor de derde keer in zoveel jaren niet was verworven.

Bowen is aangeklaagd voor twee aanklachten van handel met voorkennis voor het vervreemden van meer dan 5,6 miljoen aandelen. Bowen had naar verluidt voorkennis van EQT Infrastructure en trok zijn voorstel om Vocus over te nemen in juni 2019 in.

Bowen is momenteel uitvoerend bestuurder voor Uniti Group en was de oprichter van M2 Group, dat in 2016 fuseerde met Vocus. Na de fusie was Bowen begin 2018 voorzitter van Vocus. [PDF].

EQT Infrastructure had in mei 2019 aangeboden om Vocus te verwerven voor AU$5,25 per aandeel, maar de deal ging een paar weken later tijdens het due diligence-proces van de deal niet door.

Destijds had Vocus interesse gekregen van verschillende potentiĆ«le vrijers, maar het kon de deal herhaaldelijk niet bezegelen. In 2017 hebben private-equityfirma’s Kohlberg Kravis Roberts & Co en Affinity Equity Partners beide afzonderlijke aanbiedingen ingediend om Vocus over te nemen, maar beide aanbiedingen werden uiteindelijk beĆ«indigd omdat de netwerkaanbieder zijn nettowinstprognose voor FY17 niet had gehaald.

Twee jaar later deed EQT Infrastructure zijn bod en trok het snel weer in. Energieleverancier AGL deed vervolgens kort daarna een bod, maar ook dat werd geschrapt omdat er niet “voldoende zekerheid van waardecreatie” was.

Vocus werd uiteindelijk in juni van dit jaar overgenomen nadat een consortium bestaande uit Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) en pensioenfonds Aware Super de netwerkprovider kocht voor ongeveer AU$3,5 miljard, of AU$5,50 per aandeel.

MIRA begon zijn jacht op Vocus begin februari, terwijl Aware Super zich later die maand bij de strijd voegde nadat het vorig jaar werd afgewezen door greenfields-vezelbedrijf Opticomm.

Als Bowen schuldig wordt bevonden, kan hij tot 30 jaar gevangenisstraf krijgen.

Bowen zal in december worden geconfronteerd met een hoorzitting in de Magistrates’ Court van Victoria.

VERWANTE DEKKING

Posted By :data togel sidney