Oracle voegt verbeteringscrème toe aan de nieuwste LTS-versie van Java

Lang in de maak, Oracle heeft eindelijk JDK (Java Development Kit) 17 uitgebracht. Dit is de eerste release voor langdurige ondersteuning (LTS) die het levenslicht ziet sinds JDK 11 drie jaar geleden. Toegegeven, er verschijnen elke zes maanden nieuwe versies van Java, in maart en september. Maar ze worden alleen ondersteund totdat de volgende arriveert. Java 17 daarentegen wordt acht jaar ondersteund.

De open-source implementatie van Java 17, OpenJDK 17, is ook uitgerold. Dit is gelicentieerd onder de Gnu Public License, versie 2 (GPLv2). Oracle JDK 17 en toekomstige JDK-releases worden echter geleverd onder Oracle’s No-Fee Terms and Conditions (NFTC)-licentie. Dit is een gratis te gebruiken licentie voor Java 17. Deze blijft een heel jaar geldig na de volgende LTS-release. Daarna valt Java 17 onder de Oracle Technology Network License. Geen van beide zijn strikt genomen open-sourcelicenties.

Toch zien sommigen voordelen in deze nieuwe licentieregeling. Arnal Dayaratna, IDC’s onderzoeks-VP Software Development, zei dat het een “nieuwe, meer ontspannen licentie is die voor een langere tijd gratis productiegebruik van Oracle JDK biedt.”

Oracle wil ook het LTS-proces versnellen. Als Oracle zijn wens krijgt, zal de volgende LTS-versie Java 21 zijn in september 2023. Het bedrijf heeft samengewerkt met de Java-ontwikkelaarsgemeenschap en het Java Community Process (JCP) om de LTS-releasecadans te wijzigen van drie jaar naar twee jaar.

Waarom? Georges Saab, Oracle Java Platform Group VP Development, legt uit: “In de afgelopen drie jaar hebben we gehoord hoeveel ontwikkelaars dol zijn op de nieuwste functies, en we hebben gezien dat het ecosysteem de zes maanden durende release-cadans echt omarmt. grootste uitdagingen waarmee Java-ontwikkelaars tegenwoordig worden geconfronteerd, is dat hun organisatie hen alleen toestaat de nieuwste LTS-release te gebruiken. gebruik maken van.”

Bovendien belooft Oracle dat Oracle LTS- en Java SE Subscription-klanten beveiligings-, prestatie- en bugfix-updates voor Java 17 krijgen tot ten minste september 2029.

Technisch gezien bevat de nieuwe versie van Java duizenden prestatie-, stabiliteits- en beveiligingsupdates. Het wordt ook geleverd met 14 GEP’s (JDK Enhancement Proposals). Dit zijn Java-taal- en platformverbeteringen die bedoeld zijn om ontwikkelaars te helpen productiever te zijn.

Misschien is de meest opvallende verandering echter niet een verbetering of toevoeging, maar een aftrekking. De Java Applet Application Programming Interface (API), die bijna sinds dag één in Java is, is eindelijk verdwenen. De applet-browserplug-in was al verwijderd in JDK 11. De Java-applet, hoewel populair in zijn tijd, was notoir onveilig. Nu zijn de laatste sporen bijna verdwenen. In Java 17 is het verouderd, maar het zal pas in een latere versie worden verwijderd.

Denken aan het verbeteren van de beveiliging, met JEP 403: Java kapselt eindelijk sterk JDK internals in. Vroeger kon je de sterke inkapseling van interne elementen ontspannen via een enkele opdrachtregeloptie. Dit leidde tot allerlei veiligheidsproblemen en gaten. Het is nog steeds mogelijk om toegang te krijgen tot bestaande interne API’s, via sun.misc.Unsafe, maar u moet nu elk pakket, waarvoor de inkapseling moet worden versoepeld, opsommen als opdrachtregelparameters of JAR-bestandsmanifestattributen. Met andere woorden, u kunt niet langer eenvoudigweg “alles mag” toegang geven tot interne elementen.

Ook hoopt Oracle dat Java vaker in de cloud gebruikt gaat worden. Om de acceptatie van de Java-cloud te versnellen, heeft Oracle onlangs de Oracle Java Management Service geïntroduceerd. Dit is een nieuwe Oracle Cloud Infrastructure (OCI)-native service om organisaties te helpen bij het beheren van Java-runtimes en applicaties op locatie of in elke cloud. Dit omvat alle Java-versies die in hun omgeving zijn geïnstalleerd, inclusief versies van Java die in ontwikkeling en in productie zijn. Het markeert ook alle ongeplande Java-applicaties die worden uitgevoerd en controleert of alle geïnstalleerde Java-versies up-to-date zijn met de nieuwste beveiligingspatches.

Het gaat er niet alleen om Java in de cloud te krijgen; Oracle heeft ook verbeteringen toegevoegd om Java Mac-vriendelijker te maken. Dit omvat JEP 382, ​​een nieuwe macOS Rendering Pipeline en ondersteuning voor de nieuwe Apple M1-processor.

Hoewel veel ontwikkelaars grappen maken over Java, is de simpele waarheid dat bedrijven er nog steeds van afhankelijk zijn en dat ontwikkelaars het nog steeds gebruiken. In het meest recente Red Monk-taalonderzoek staat Java weer op de tweede plaats als meest gebruikte taal.

Het is niet alleen old-school Java die ontwikkelaars verbetert en wint. Jakarta EE, Java’s enterprise-editie (EE), die nu wordt beheerd door de Eclipse Foundation, wint ook aan populariteit. “Sinds de ‘big bang’-verhuizing naar de naamruimte van Jakarta met Jakarta EE 9, heeft enterprise Java een soort renaissance doorgemaakt”, zegt Mike Milinkovich, uitvoerend directeur van de Eclipse Foundation. “Met het plan voor Jakarta EE 10 al geformaliseerd en de aanhoudende groei in het gebruik van Jakarta EE 9, heeft de cloud-native toekomst van open-source enterprise Java er nog nooit zo rooskleurig uitgezien.”

Milinkovich heeft geen ongelijk.

Gerelateerde verhalen:

Posted By :hasil togeĺ sydney hari ini