Oprichter van cryptocurrency-hedgefonds riskeert 7,5 jaar gevangenisstraf voor verduistering van fondsen

De oprichter van twee inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-hedgefondsen is veroordeeld tot zeven en een half jaar gevangenisstraf in de VS wegens verduistering en het doen van ongeoorloofde investeringen met geld van klanten.

De Amerikaanse districtsrechter Valerie Caproni constateerde dat de Australische staatsburger Stefan He Qin, de oprichter van Virgil Sigma Fund LP en VQR Multistrategy Fund LP, miljoenen dollars aan investeerdersgeld had weggesluisd om zijn extravagante levensstijl te betalen.

De gevangenisstraf komt een half jaar nadat Qin door het ministerie van Justitie werd aangeklaagd voor beveiligingsfraude.

Het Virgil Sigma-fonds beweerde ooit meer dan $ 90 miljoen onder beheer te hebben van tientallen investeerders. Virgil Sigma kreeg die fondsen door aan beleggers te adverteren dat het een “marktneutraal” fonds was, wat betekent dat het niet werd blootgesteld aan enig risico van de prijs van cryptocurrency die omhoog of omlaag ging.

Ondertussen was VQR een fonds dat verschillende handelsstrategieƫn gebruikte om geld te verdienen op basis van de schommelingen in de waarde van cryptocurrency.

Vanaf 2017, in plaats van de fondsactiva van Virgil Sigma te beleggen met een “marktneutrale” handelsstrategie zoals geadverteerd, verduisterde Qin investeerderskapitaal van Virgil Sigma en gebruikte die fondsen voor persoonlijke uitgaven, persoonlijke illiquide investeringen en crypto-activa die niets te maken hadden met de verklaarde arbitragestrategie van het fonds.

Tot de persoonlijke uitgaven en investeringen behoorden de huur voor een penthouse-appartement in New York City en het verwerven van onroerend goed.

Qin loog ook regelmatig tegen de investeerders van het fonds over de waarde, locatie en status van hun investeringskapitaal, onder meer door valse rekeningafschriften en valse belastingdocumenten aan investeerders te verspreiden.

In 2020, toen Virgil Sigma-klanten terugkoopverzoeken deden die Qin niet kon vervullen, verdubbelde hij zijn plan door te proberen geld van VQR te plunderen om aan de eisen van zijn slachtofferbeleggers te voldoen.

Op dat moment hadden investeerders de fraude echter ontdekt, vond de rechtbank.

Als gevolg van deze frauduleuze activiteiten verloor Qin bijna $ 55 miljoen aan investeerdersgeld.

Naast de gevangenisstraf van 7,5 jaar is Qin veroordeeld tot drie jaar onder toezicht staande vrijlating en bevel tot verbeurdverklaring van het gestolen geld.

Gerelateerde dekking:

Posted By :data togel sidney